IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

7 Pages V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
> ECU Diagnostics (DIY), A Guide to Connector Locations, Hardware and Software Requirements
GialloEvo94
post 4th February 2011 00:42
Post #41 | Print


Forum Administrator
*******

Group: Admin
Posts: 9,490
Joined: 11th June 2005
Local Time: 18th August 2018 16:57
From: South Oxfordshire, UK
Member No.: 954
Driving: Alfa 145 QV, Lancia Delta Integrale Evo, SEAT Leon Mk2 FR+ TDI DSG
From: South Oxfordshire, UK



QUOTE(buellboy @ 4th February 2011 00:38) *
feel really stupid now!

And so you should do laugh.gif laugh.gif


--------------------
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
buellboy
post 4th February 2011 01:01
Post #42 | Print


1.7 16v
*****

Group: Veteran
Posts: 2,434
Joined: 11th July 2008
Local Time: 18th August 2018 15:57
From: London
Member No.: 3,211
Driving: '96 145 QV (alfie) featured in C&S mag, '99 GTV 3.0 V6 Six speed Aereo (bussolina)
From: London



BTW I tried the "simple" reset method as detailed by the document you posted. I definitely have the early TRW2 ecu, but I didn't get any blinking airbag lights when connecting the any of the pins of the 3 pin diagnostic airbag connector. My light is still ON! GRRRRRRR

This post has been edited by buellboy: 4th February 2011 01:03


--------------------
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
GialloEvo94
post 4th February 2011 01:12
Post #43 | Print


Forum Administrator
*******

Group: Admin
Posts: 9,490
Joined: 11th June 2005
Local Time: 18th August 2018 16:57
From: South Oxfordshire, UK
Member No.: 954
Driving: Alfa 145 QV, Lancia Delta Integrale Evo, SEAT Leon Mk2 FR+ TDI DSG
From: South Oxfordshire, UK



QUOTE(buellboy @ 4th February 2011 01:01) *
BTW I tried the "simple" reset method as detailed by the document you posted. I definitely have the early TRW2 ecu, but I didn't get any blinking airbag lights when connecting the any of the pins of the 3 pin diagnostic airbag connector. My light is still ON! GRRRRRRR

Does your airbag ECU have a 10-pin connector on it and definitely has all 3 pins in the diagnostic socket wired up (not just 2 of them)?


--------------------
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
GialloEvo94
post 4th February 2011 20:49
Post #44 | Print


Forum Administrator
*******

Group: Admin
Posts: 9,490
Joined: 11th June 2005
Local Time: 18th August 2018 16:57
From: South Oxfordshire, UK
Member No.: 954
Driving: Alfa 145 QV, Lancia Delta Integrale Evo, SEAT Leon Mk2 FR+ TDI DSG
From: South Oxfordshire, UK



QUOTE(GialloEvo94 @ 4th February 2011 01:12) *
Does your airbag ECU have a 10-pin connector on it and definitely has all 3 pins in the diagnostic socket wired up (not just 2 of them)?

The plot thickens. Today I stumbled across some information that suggested it's actually the Becker airbag ECU that needs to be reset using the Pin-3 to ground method and not the TRW2 unit as I suggested in post #28 and #30 of this thread. So maybe the TRW2 airbag ECU can only actually be reset electronically with a diagnostic machine / software. One thing is known for sure which is that the TRW2 definitely cannot be reset with any of the available DIY software and can only be done electronically by a dealer (or possibly manually like the Becker unit although this is still unclear). A successful reset of the TRW2 by a dealer has been confirmed by someone on the UniDiag forum who paid to have theirs done after failing to do it themselves with DIY software.

It would still help to know how many wires are actually connected to the diag connector for the TRW2 and how many pins are in the ECU connector.


--------------------
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
buellboy
post 4th February 2011 22:50
Post #45 | Print


1.7 16v
*****

Group: Veteran
Posts: 2,434
Joined: 11th July 2008
Local Time: 18th August 2018 15:57
From: London
Member No.: 3,211
Driving: '96 145 QV (alfie) featured in C&S mag, '99 GTV 3.0 V6 Six speed Aereo (bussolina)
From: London



Ok just checked....there are only 2 wires in the diagnostic airbag ECU socket and the ECU number on mine is 60631206


--------------------
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
GialloEvo94
post 4th February 2011 23:07
Post #46 | Print


Forum Administrator
*******

Group: Admin
Posts: 9,490
Joined: 11th June 2005
Local Time: 18th August 2018 16:57
From: South Oxfordshire, UK
Member No.: 954
Driving: Alfa 145 QV, Lancia Delta Integrale Evo, SEAT Leon Mk2 FR+ TDI DSG
From: South Oxfordshire, UK



QUOTE(buellboy @ 4th February 2011 22:50) *
Ok just checked....there are only 2 wires in the diagnostic airbag ECU socket and the ECU number on mine is 60631206

OK, red herring then about the pin-3 to ground reset on yours but it still looks like you've got the TRW2 which will require a dealer to reset it. I guess you can try the software anyway once you get your new serial cable but the author of FiatECUScan seems to have already confirmed that the TRW2 airbag isn't supported.


--------------------
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
FLORIN
post 13th February 2011 21:06
Post #47 | Print


1.3 8v
*

Group: New Member
Posts: 15
Joined: 14th March 2008
Local Time: 18th August 2018 18:57
Member No.: 3,002
Driving: alfa romeo 145
From: Constanta, Romania



I have an Alfa 145 1.6 Boxer and i find that i have the GM Rochester ECU, please help me if you know a software to check the ECU or how to connect OBD to Alfa 3pins and what ECU-scan to use? I try to use all the program you are talking about on the forum but no results.
Thank you.

Attached Image
Attached Image
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
buellboy
post 13th February 2011 21:17
Post #48 | Print


1.7 16v
*****

Group: Veteran
Posts: 2,434
Joined: 11th July 2008
Local Time: 18th August 2018 15:57
From: London
Member No.: 3,211
Driving: '96 145 QV (alfie) featured in C&S mag, '99 GTV 3.0 V6 Six speed Aereo (bussolina)
From: London



Uniscan/Euroscan WILL work with the GM rochester ECU but you will need:

1. A laptop or computer with 2x serial ports OR 2x socketserial PCMCIA serial card. I believe only socketserial will work under MS-DOS.
2. A UNISCAN/Euroscan box with software (the software is free)
3. A serial-to-fiat 3 pin cable.
4. The ability to boot into DOS and have a DOS partition OR a bootable USB stick to boot into DOS. I can make you one once you have sorted out the rest.

I found the best place IS NOT ebay as people do get different quality. Some people even found their uniscan box to be empty!

For the best quality and price try www.viaken.pl the shipping from poland to UK is around 25 if i remember correctly

This post has been edited by buellboy: 13th February 2011 21:18


--------------------
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
FLORIN
post 14th February 2011 16:58
Post #49 | Print


1.3 8v
*

Group: New Member
Posts: 15
Joined: 14th March 2008
Local Time: 18th August 2018 18:57
Member No.: 3,002
Driving: alfa romeo 145
From: Constanta, Romania



so are you telling me that the ecu scan without the euro box is not possible????
why i need 2 x serial port???
did you try like this and it is working?
Thank you a lot .
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
buellboy
post 14th February 2011 17:10
Post #50 | Print


1.7 16v
*****

Group: Veteran
Posts: 2,434
Joined: 11th July 2008
Local Time: 18th August 2018 15:57
From: London
Member No.: 3,211
Driving: '96 145 QV (alfie) featured in C&S mag, '99 GTV 3.0 V6 Six speed Aereo (bussolina)
From: London



QUOTE(FLORIN @ 14th February 2011 16:58) *
so are you telling me that the ecu scan without the euro box is not possible????
why i need 2 x serial port???
did you try like this and it is working?
Thank you a lot .


The only systems, at the moment, that work with the GM Rochester are Fiat Examiner (at over 2000+) or Uniscan/Euroscan (100 which is the box and the cables but excluding the 2x serial port cards). FiatEcuScan *MAY* add support in the distant future but for now, those are the only two options.

Uniscan 1.83/Euroscan DOES work very well with it, but GM Rochester is a SELF-CLEARING Ecu so there is not much point!

You need 2x serial ports


--------------------
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
pixxypip
post 14th February 2011 17:16
Post #51 | Print


1.4 16v
**

Group: Regular
Posts: 426
Joined: 18th May 2010
Local Time: 18th August 2018 15:57
From: oxfordshire
Member No.: 5,086
Driving: 145 2lt ts cloverleaf
From: banbury



QUOTE(GialloEvo94 @ 3rd January 2011 17:00) *
On the alloy top (CF1) engine I believe the Engine ECU diagnostics connector is actually in the black box at the back left of the engine bay along with the lambda connector but I don't currently have any pictures. I'm sure there is one on the forum somewhere but I've not managed to find it yet. When I do I will add it to the original post smile.gif

i can confirm this its a lil plug with a yellow rubber on it
plugs into a blanking cover conected to the bulk head in your first picture! worshippy.gif
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
FLORIN
post 14th February 2011 19:36
Post #52 | Print


1.3 8v
*

Group: New Member
Posts: 15
Joined: 14th March 2008
Local Time: 18th August 2018 18:57
Member No.: 3,002
Driving: alfa romeo 145
From: Constanta, Romania



Can you help me with the uniscan 1 83 software to download from somewhere ? and do you know from where to buy the box i need?
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
buellboy
post 14th February 2011 19:45
Post #53 | Print


1.7 16v
*****

Group: Veteran
Posts: 2,434
Joined: 11th July 2008
Local Time: 18th August 2018 15:57
From: London
Member No.: 3,211
Driving: '96 145 QV (alfie) featured in C&S mag, '99 GTV 3.0 V6 Six speed Aereo (bussolina)
From: London



QUOTE(FLORIN @ 14th February 2011 19:36) *
Can you help me with the uniscan 1 83 software to download from somewhere ? and do you know from where to buy the box i need?

WHY do you want to connect to your ECU so badly?

www.viaken.pl is the cheapest place to get the uniscan box and they will give you software, but no PCMCIA car with 2x ports OR MSDOS boot-up card.


--------------------
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
FLORIN
post 14th February 2011 19:54
Post #54 | Print


1.3 8v
*

Group: New Member
Posts: 15
Joined: 14th March 2008
Local Time: 18th August 2018 18:57
Member No.: 3,002
Driving: alfa romeo 145
From: Constanta, Romania



because i have 1 x Alfa 145 1.6 Boxer with Rochester ECU and 1 x Alfa 146 1.6 Boxer with Rochester ECU, and they take me a lot of money to make me a diagnostic because sometimes the injection led from the cluster is on and sometimes is of...so i must to have some errors to find from ECU of the car,because i repair the cars.
So This is the reason ,that i want to have some connection with the ECU of my cars. biggrin.gif
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
buellboy
post 14th February 2011 20:32
Post #55 | Print


1.7 16v
*****

Group: Veteran
Posts: 2,434
Joined: 11th July 2008
Local Time: 18th August 2018 15:57
From: London
Member No.: 3,211
Driving: '96 145 QV (alfie) featured in C&S mag, '99 GTV 3.0 V6 Six speed Aereo (bussolina)
From: London



QUOTE(FLORIN @ 14th February 2011 19:54) *
because i have 1 x Alfa 145 1.6 Boxer with Rochester ECU and 1 x Alfa 146 1.6 Boxer with Rochester ECU, and they take me a lot of money to make me a diagnostic because sometimes the injection led from the cluster is on and sometimes is of...so i must to have some errors to find from ECU of the car,because i repair the cars.
So This is the reason ,that i want to have some connection with the ECU of my cars. biggrin.gif


See I'm not sure the ECU keeps a register of the errors, so you will spend lots and lots getting the ECU to connect only to get nowhere.

However, if you are still insisting on a ECU reader (rather than getting it to the mechanic for Fiat Examiner), I can set up a laptop for Uniscan for the price of the laptop + 220. That includes the uniscan box, cables, the Uniscan software,a 2xserial PCMCIA socketserial card a bootable dos USB drive.


--------------------
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
FLORIN
post 14th February 2011 21:15
Post #56 | Print


1.3 8v
*

Group: New Member
Posts: 15
Joined: 14th March 2008
Local Time: 18th August 2018 18:57
Member No.: 3,002
Driving: alfa romeo 145
From: Constanta, Romania



so maybe you can help me whit some information : i have an interface VAG-COM on RS232 and a GALLETTO EOBD flasher on USB, tell me if i can use this for my car?
Maybe there is something to settings in the VISA 183 to use one of this?
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
buellboy
post 14th February 2011 21:24
Post #57 | Print


1.7 16v
*****

Group: Veteran
Posts: 2,434
Joined: 11th July 2008
Local Time: 18th August 2018 15:57
From: London
Member No.: 3,211
Driving: '96 145 QV (alfie) featured in C&S mag, '99 GTV 3.0 V6 Six speed Aereo (bussolina)
From: London



QUOTE(FLORIN @ 14th February 2011 21:15) *
so maybe you can help me whit some information : i have an interface VAG-COM on RS232 and a GALLETTO EOBD flasher on USB, tell me if i can use this for my car?
Maybe there is something to settings in the VISA 183 to use one of this?


The GM rochester ECU is NON-OBD compliant. The cables you have won't work with Uniscan 1.83.



--------------------
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
FLORIN
post 15th February 2011 10:30
Post #58 | Print


1.3 8v
*

Group: New Member
Posts: 15
Joined: 14th March 2008
Local Time: 18th August 2018 18:57
Member No.: 3,002
Driving: alfa romeo 145
From: Constanta, Romania



ok... thank you for your help...and i think i will buy the euroscan box from www.viaken.pl, i'm from Romania i hope they will send it to me.
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
buellboy
post 15th February 2011 11:26
Post #59 | Print


1.7 16v
*****

Group: Veteran
Posts: 2,434
Joined: 11th July 2008
Local Time: 18th August 2018 15:57
From: London
Member No.: 3,211
Driving: '96 145 QV (alfie) featured in C&S mag, '99 GTV 3.0 V6 Six speed Aereo (bussolina)
From: London



don't forget that you will need 2 of these http://viaken.pl/sklep.php?lang=en&kat=15&prodid=47
if your laptop does not have 2 serial ports! ONLY this make and socketserial will work 100% in DOS. All the cheaper ones on ebay DO NOT WORK!

Best thing is to get an old computer with 2x serial ports. Here is a forum with help on how to set uniscan 1.83 up.

http://www.obd-codes.com/forums/viewtopic.php?p=16629#p16629
GOOD LUCK!


--------------------
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post
FLORIN
post 17th February 2011 17:55
Post #60 | Print


1.3 8v
*

Group: New Member
Posts: 15
Joined: 14th March 2008
Local Time: 18th August 2018 18:57
Member No.: 3,002
Driving: alfa romeo 145
From: Constanta, Romania



Thank you a lot again...
Go to the top of the page
View Vehicles
+Quote Post

7 Pages V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



- Lo-Fi Version Time is now: 18 Aug 2018 15:57